21Ян
Как да намерим начален капитал
снимка: sxc.hu
гласове: Гласувай 1 1
прочитания:3805

Как да намерим начален капитал

автор: Асен Асенов

Всяка нова фирма има нужда от капитал, за да развие дейността си и да започнне да печели от нея. Има два основни начини за набиране на капитал: чрез заем (debt finansing) и чрез продажба на част от новосформираното дружество (equity finansing). Не е изключено двата начина да се комбинират и към тях да се добавят и лични средства.

Когато една сутрин се събудите с гениална идея за създаване на нов софтуер/интернет сайт и съберете екип от най-добрите си колеги и приятели, седнете на масата и разпишете плана си за завладяване на световния пазар, неизбежно опирате до въпроса с финансирането. Откъде ще вземем пари? В следващите седмици се работи трескаво - ден и нощ - за да изкарате почти работещ прототип, регистрирате компания, търсите бъдещи клиентии. Тогава напълно осъзнавате, че ако искате да продължите със сигурност имате нужда от OPM (other people's money). Ето най-разпространените варианти:

1. FFF (family, friends, fools) - или с други думи, преди да започнете да обикаляте вратите на банки и инвестиционни фондове опитайте опцията "приятели, семейство, глупаци", от които да вземете нужния ви за стартиране на бизнес капитал.

2. Банка. Една от първите идеи на младите предприемачи, изправени пред предизвикателството да намерят пари за своя бизнес, е да вземат банков заем. За съжаление в повечето случаи това не е възможно, защото банките не изгарят да дават пари на студенти, които не само че нямат какво да заложат, но и нямат работещ бизнес с реални активи (различни от гениалната ви идея, която ще завладее света). Така че този вариант е малко вероятен.

3. Ангели. Това са хора, които разполагат с капитал, който са склонни да инвестират в предприемачи с добри идеи срещу участие в компанията им. Повечето бизнес ангели правят сравнително малки инвестиции на съвсем начален етап от развитието на дадена компания, така че, ако имате идея се огледайте внимателно за своя ангел. Ако не го видите, потърсете в Българската мрежа на бизнес ангелите, помотайте се по предприемачески събития и не спирайте да работите по идеята си.

4. Рискови инвестиции. Ако не успеете да намерите бизнес ангел, който да даде начална скорост на проекта ви, можете да се насочите направо към фондовете за рисково (venture capital funds) инвестиране. Това са фондове, обединяващи парите на много склонни да инвестират в потенциални проекти, които са склонни да поемат повече риск от банките, но и да извлекат по-големи печалби при излизане от даден проект. Имайте предвид, че получаването на инвестиция от VC фонд е дълъг и често бюрократичен проект. Освен добра идея често трябва да имате перфектен бизнес план, сглобен екип, работещ прототип и т.н.

Хубавото на подобен тип инвестиции е, че те могат да избутат бизнеса ви до световно ниво. Инвестициите се осъществяват на кръгове. Като за всеки кръг се поставя дадена цел. Освен с пари VC фондовете могат да ви помогнат и с ценни контакти, достъп до пазари и менторство - все неща, които са дори по-ценни от парите за стартиращите предприемачи.

Категория: Предприемач
коментари:0
Само регистрирани потребители имат възможност да пишат коментари!
Ако вече имате регистрация моля влезте в профила си от тук или се регистрирайте.
еКак-здраве
Как да се пазим от кариес
Как да се пазим от кариес
Медицината търси все нови и по-ефективни методи за борба с кариера.
еКак-авто
Как да различаваме автомобилните купета?
Как да различаваме автомобилните купета?
Видовете автомобилни купета се...
еКак-техно
Как да изберем батерия за лаптоп?
Как да изберем батерия за лаптоп?
Знаем ли какво е важно, когато купуваме нова батерия за лаптоп?